In primii 1-2 ani de viata, bebelusul petrece fiecare zi in scutece, zona intima aflandu-se in scutec 24 de ore din zi. Acest lucru este suficient pentru ca parintii sa isi puna intrebarea “ce tip, ce sortiment sau ce marca de scutec sa aleg?”.

Aspectul sanatatii

Una dintre ingrijorarile manifestate de parinti atunci cand vine vorba de tipul de scutec folosit este legat de materialele din care scutecele sunt confectionate.

In cazul scutecelor lavabile si a unor marci de scutece ecologice de unica folosinta, compozitia si calitatea materialelor utilizate este cunoscuta, fiind facuta publica de catre producatori, astfel ca parintii pot decide ce scutec sa aleaga pentru bebelusul lor.

Din pacate, producatorii de scutece de unica folosinta nu sunt obligati sa dezvaluie compozitia chimica a produselor fabricate, astfel ca parintii nu stiu cu ce substante chimice intra in contact zilnic pielea bebelusilor lor, lucru care sporeste ingrijorarea privind scutecele de unica folosinta care in majoritatea cazurilor par sa contina (atentie: fara o lista publica a ingredientelor, compozitia chimica poate varia), printre altele:

  • compusi organici volatili: substante eliberate de scutece, conform unui studiu realizat in 1999 de Anderson Laboratories, cum ar fi toluen, etilbenzen, xilen si dipenten, substante chimice cu efect toxic in cazul expunerii prelungite/la concentratii ridicate (reactiile adverse sunt similare astmului)
  • sodium poliacrilat: acesta este absorbantul principal din scutecele de unica folosinta si este suspectat ca fiind iritant al cailor respiratorii si al pielii, desi se pare, conform unor studii riguroase, ca in cazul scutecelor cantitatea de substanta folosita este sigura si non-toxica pentru bebelusi
  • dioxine: aceste substante cancerigene sunt rezultatul utilizarii clorului pentru albirea scutecelor, insa pana in prezent nu exista dovezi cum ca dioxinele afecteaza sistemul reproducator, dimpotriva, cantitatea de dioxina din scutece pare a fi de 30000-2200000 de ori mai mica decat dioxinele din alimentatie
  • tributil-tin (TBT): conform unui studiu publicat de American Institute of Biological Sciences, aceasta substanta poate activa gene care promoveaza dezvoltarea celulelor grase, efectul in cazul oamenilor fiind aparitia obezitatii
  • scutecele mai pot contine poliuretan, adezivi, cerneala pentru desenele de pe scutece, petrolatum (vaselina) care poate fi contaminat cu polycyclic aromatic hydrocarbons (substanta cancerigena), parfumuri care contin ftalati (perturbatori endocrini).

Pentru a se evita aceste substante chimice (si altele care pot fi incluse in fabricarea scutecelor) si pentru a avea un control mai bun asupra materialelor care intra in contact cu pielea bebelusului, parintii prefera sa aleaga scutece refolosibile, confectionate din materiale textile.

Aspectul financiar (cu exemplu de preturi valabile in 2013)

Numarul de scutece utilizate de un bebelus de la nastere pana cand foloseste olita (la aproximativ 18-24 luni) depinde de mai multi factori, cum ar fi metabolismul copilului, alimentatia sa, precum si cat de des este schimbat.
In cazul unui copil sanatos schimbat de fiecare data la timp (asa cum se recomanda pentru evitarea iritatiei de scutec si a aparitiei candidei), media de scutece pe zi este de aproximativ 10 (vor fi zile cu 20 de scutece pentru nou-nascut sau zile cu 5 scutece dupa varsta de 1 an).
Asadar, in decursul a 18 luni, sunt necesare cu aproximatie 5500 scutece. Pretul minim al unui scutec de unica folosinta este aproximativ 1 RON, ceea ce inseamna un total minim de 5500 RON.
Acelasi calcul il putem face si in ceea ce priveste scutecele refolosibile: daca presupunem ca alegi varianta cea mai scumpa, si anume scutecele all-in-one, si doresti sa le speli la 2-3 zile caz in care aveti nevoie de maxim 24 de scutece, inmultim 24 cu pretul unui astfel de scutec, care este in jur de 100 RON, si obtinem un total de 2400 RON (la care se adauga pretul apei, al curentului si detergentului pentru ca masina de spalat se va folosi o data la 2-3 zile). Si asta in cazul celor mai scumpe scutece in numarul maxim necesar, pentru ca poti opta pentru diferite tipuri de scutece, combinatii si pachete cu preturi incepand de la 300-400 RON.
Si inca un amanunt important: scutecele lavabile pot fi utilizate si la al doilea bebelus.

(un calculator comparativ - in USD - este disponibil aici)

Aspectul ecologic

Fiecare bebelus care poarta scutece de unica folosinta genereaza, pana la varsta de 2 ani, aproximativ 1 tona de gunoi menajer. Si in cazul scutecelor de unica folosinta ne-ecologice, un singur scutec poate avea nevoie si de 500 de ani pentru a se descompune, in prezent nefiind identificate actiuni sau metode de reciclare sau refolosire ca si ingrasamant a scutecelor de unica folosinta. (In Hawaii spre exemplu exista o criza a gropilor de gunoi iar mamele au trecut la scutece lavabile in incercarea de a reduce cantitatea de gunoi creata.)

Alte considerente

In cazul anumitor scutece refolosibile, stratul absorbant intra direct in contact cu pielea bebelusului si cand stratul absorbant se umple, bebelusul simte umezeala: copiilor le este astfel cunoscuta senzatia de umed si ii poate grabi in procesul de invatare la olita.

Scutecele refolosibile sunt usor de folosit, unele modele fiind la fel de facile ca cele de unica folosinta. De asemenea, aceste scutece sunt impermeabile si au putere mare de absorbtie, aceasta fiind reglabila in majoritatea cazurilor (depinde de modelul ales).

Pielea bebelusului respira mai bine, reducandu-se astfel riscul de aparitie a iritatiilor, protejand si impotriva supraincalzirii zonei intime (aspect important mai ales in cazul baieteilor).

 

Surse:
BabyCenter - Diaper Debate
LiveStrong
CottonBabies
BabyCenter - Diaper Rash


Categorii

Contactati-ne

Program: Lu-Vi 10:00-18:00

Telefon:0726 677 042

Contactati-ne